Ausztrália felől már közelít egy súlyos influenzajárvány

Ausztrália felől már közelít egy súlyos influenzajárvány

2017-12-18 | 14:16 Egyéb

Az influenza vírus jelenleg kifejezetten alacsony aktivitást mutat Európában, hazánkban pedig a 49. héten összesen 22 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az Országos Közegészségügyi Intézeti Légúti Vírus Osztályára.

A sentinel orvosok által beküldött 15 mintából egy esetben influenza B vírust azonosítottak, a pozitivitási arány 6,7%-nak felelt meg. A járvány azonban meg fog érkezni várhatóan január-február hónapban, és az előrejelzések szerint a megelőző évekhez képest jóval súlyosabb lesz. A szakértők ezért felhívják a lakosság figyelmét, hogy idejében készüljön fel, és akinek lehetősége van rá, oltassa be magát a vírus ellen.

Hazánkat az influenzajárvány még nem érte el: az ÁNTSZ Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály tájékoztatója szerint a 49. héten, december 4-10-e között az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályán összesen 22 influenza-gyanús betegtől érkezett mintát vizsgáltak meg, ám ezek közül csupán 1 esetben talűltak influenza vírust. Ugyanakkor az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint ebben az időszakban mintegy 8750 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tüneteket, ami a megelőző héthez képest 2,3 százalékos emelkedést jelent.

Jelenleg tehát Magyarországon alacsony az influenza aktivitás. Ez megfelel az előzetes várakozásoknak. Nagyobb megbetegedési hullám valószínűleg csak jövő év elején, január-februárban éri el hazánkat.

Ugyanakkor aggodalomra ad okot az Ausztráliában kitört járvány, amely során az ausztrál influenzának is nevezett vírustörzs az ilyenkor szokásosnál jóval nagyobb tömegeket – elsősorban időseket és gyermekeket – fertőzött meg. Míg tavaly egész évben összesen 83 092 influenzás megbetegedést regisztráltak az országban, addig 2017-ben egyedül szeptember hónapban több mint 137 500 esetről – köztük több halálos áldozatról – szerzett tudomást az Ausztrál Orvosi Szövetség. A szakértők szerint a kontinensen ötven év óta ez a legnagyobb erejű influenzajárvány, és elkerülhetetlen, hogy ez idővel Európát is elérje. Simon Stevens, a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) vezetője szerint minden jel arra mutat, hogy az idei járvány igen súlyos lesz Európában, ezért a szokásosnál is komolyabb felkészülésre van szükség mind az egészségügyi intézmények mind a lakosság részéről.

Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi, december 11-én kiadott jelentése szerint világszerte mérsékelt illetve alacsony az influenza vírus aktivitása, és jelenleg leginkább a Föld forró égövi és szubtrópusi országaiban mutatható ki a kórokozó jelenléte a vizsgált mintákból. Az északi félteke mérsékelt égövi térségében egyelőre alacsony a megbetegedések száma, és jellemzően az influenzavírus A és B típusa fertőz.