A Posta nem kézbesíti az influenzát – Influenza Blog

A Posta nem kézbesíti az influenzát

2018-01-16 | 12:42 Egyéb

Az óév utolsó és az újév első heteiben nagy számban cserélnek gazdát, csomag- és levélküldemények, de ezek csekély valószínűséggel közvetíthetnek vírusos fertőzéseket, mint az influenza, mert kevesebb kézen mennek keresztül, mint például egy bevásárlókocsi.

Az év végén az influenza nem volt különösebben aktív, az előrejelzések szerint azonban az év első hónapjában hazánkat is eléri egy jelentős járványhullám vagyis a postai dolgozóknak is fokozottan kell majd ügyelniük az egészségükre és arra, hogy feladatuk végzése közben ne segítsék a vírus terjedését.

Az ünnepeket megelőző (50.) héten összesen 20 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályára, amelyek közül mindössze egynél igazoltak influenza B vírus okozta fertőzést – így a postai küldeményektől biztosan nem kapott el 2017 végén senki influenzát. Januártól azonban változhat a helyzet, és a fokozott influenzaveszély miatt meg kell tenni mind a Posta munkatársainak, mind az ügyfeleknek a szükséges óvintézkedéseket a járvány terjedésének megelőzése érdekében.

Kérdésünkre Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője elmondta, hogy mint eddig minden évben, idén is felhívja a vállalat a munkatársak figyelmét a védőoltás fontosságára még az influenzajárványt megelőzően, valamint közzéteszik az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala által összeállított ajánlásokat is. „Emellett az oltóanyag és a védőoltás beadásának költségét megtérítjük azon munkavállalóink részére, akik nem tartoznak a veszélyeztetett, térítésmentesen beoltandók körébe” – tájékoztatott Panulin Ildikó.

Az óvintézkedések közé tartozik, hogy a kézbesítőknek és a küldeményfeldolgozási területeken dolgozó munkavállalóknak a Posta kézfertőtlenítő gélt biztosít , valamint – a járványtól függetlenül – a téli időszakban a hideg időjárás elleni védőruházatot ad. Ez a ruházat egy téli sapkából, béléses kesztyűből, téli védődzsekiből valamint egy béléssel ellátott melles nadrágból áll, amelynek a külső rétegéből – a fokozott igénybevétel miatt – két darabot kap minden kolléga. Emellett 2 pár magas szárú téli védőcipő is jár a dolgozóknak, akik így akkor is száraz lábbelit tudnak húzni másnap, ha munka közben az egyik pár cipőjük a téli latyakos utakon beázott.

„Mindezeken túl az érintett munkavállalók részére védőitalt is biztosítunk a postákon, valamint a postavezetőknek meg kell határozni azokat a helyeket is, ahol a kézbesítő szükség esetén felmelegedhet” – mondta el Panulin Ildikó, aki hozzátette, hogy a munkavállalók mellett természetesen az ügyfeleik egészségét is szem előtt tartják, ám az is nagyon fontos, hogy az emberek maguk is megtegyenek minden azért, hogy elkerüljék a betegségeket. „A saját megelőző intézkedéseink megtétele mellett javasoljuk a Posta ügyfeleinek, hogy az influenza megelőzésének érdekében kövessék az Országos Közegészségügyi Intézet vonatkozó ajánlásait és felhívását” – hangsúlyozta Panulin Ildikó.

A vállalat szóvivője azt is elmondta, hogy súlyos járványhelyzetekre vonatkozóan a Posta rendelkezik egy évente felülvizsgált Pandémiás Intézkedési Tervvel, amelynek célja, hogy a leghatékonyabb módon biztosítsa a szolgáltatási feladatokat, a munkavállalók egészségvédelmét, illetve hozzájáruljon a járvány terjedésének minél eredményesebb megakadályozásához. „Pandémia fenyegetettség esetén az Országos Tisztifőorvosi Hivatal előrejelzése, intézkedései, illetve ajánlásai alapján a vállalat foglalkozás-egészségügyi főorvosa meghatározza a szükséges konkrét intézkedéseket.”