Biztonságos buszozás az influenzaszezonban - Így védenek minket a busztársaságok a fertőzéstől – Influenza Blog

Biztonságos buszozás az influenzaszezonban – Így védenek minket a busztársaságok a fertőzéstől

2018-01-26 | 13:00 Egyéb

Vajon elég alaposan fertőtlenítik a buszokat és a várótermeket influenzajárvány idején? Mit tesz azért a Volán, hogy ne kapjam el a fertőzést a jártaikon, és hogyan csökkenthetem utasként annak veszélyét, hogy átadjam vagy elkapjam mástól a vírust utazás közben?

Sokakban megfogalmazódnak ezek a kérdések, amikor használják a tömegközlekedési eszközöket. Mi megkerestük rájuk a választ, és összegyűjtöttük azokat az intézkedéseket, amiket az egyes busztársaságok tesznek influenzajárvány alatt az utasaik védelméért.

Védőoltás és alapos fertőtlenítés

Gyakorlatilag valamennyi busztársaságról elmondható, hogy rendelkezik olyan pandémiás tervvel, amely alapján gyorsan és hatékonyan tud beavatkozni az utasok egészségének védelmében, ha járvány tör ki. Természetesen ezen felül számos eseti intézkedést is hoznak a társaságok: így például több buszvállalat is lehetővé teszi minden alkalmazottjának a védőoltást, a téli időszakban az autóbuszok utasterében pedig olyan fertőtlenítő felületkezelést végeznek, ami több hónapig képes gátolni, lassítani a fertőző betegségek terjedését. Ezen kívül az utasforgalmi létesítményekben takarítást végző alvállalkozók figyelmét is minden alkalommal külön felhívják a soron kívüli, rendszeres fertőtlenítés szükségességére is. A takarítás minőségét természetesen folyamatosan ellenőrzik, és a társaságok saját takarító állománya is nagy gondot fordít a higiénia fenntartására, aminek érdekében járványos időszakban a fertőtlenítőszereket gyakrabban és nagyobb koncentrációban használják. Ilyenkor a klíma és légtechnikai berendezések karbantartására és a szűrők rendszeres cseréjére is kiemelt figyelmet fordítanak, hiszen az influenzavírus az elhanyagolt berendezéseken keresztül sokkal intenzívebben képes terjedni.

A dolgozók a saját munkaterületük higiéniájáért is felelnek

A busztársaságok többségénél azonban nem csak a szerződtettet alvállalkozók és a vállalatok saját takarítói tisztítják és fertőtlenítik az utastereket, a járműveket valamint a dolgozói helyiségeket, hanem a többi kolléga is. Például a járművezetőknek, valamint az elővételi pénztárosnak kötelező műszakváltásnál a fülketisztítást/irodatisztítást a vállalatok által biztosított fertőtlenítőszeres lemosóval elvégezni. Abban az esetben, ha bármelyik kulcsfontosságú munkát végző alkalmazott megbetegedést jelent be, vagy hazaküldték miután megbetegedett, illetve a betegség tüneteit már az irodában, járművön vagy telephelyen érezte, akkor a munkahelyét sürgősen, még azelőtt fertőtlenítik, hogy a helyettesítő személy elfoglalná a munkaállomást.

Fontos a kézfertőtlenítés és a megelőzés

A busztársaságok nagy gondot fordítanak a személyi higiéniás feltételek biztosítására, hiszen a védőoltás mellett ez az óvintézkedés akadályozza meg leghatékonyabban a fertőzés terjedését. Ennek érdekében egyes társaságok havonta 100 ml kézfertőtlenítő gélt biztosítanak azoknak a munkatársaiknak, akik a munkakörükből adódóan pénzzel érintkeznek, az autóbuszvezetők részére pedig külön szappant utalnak ki. Természetesen nem csak a dolgozók, hanem az utasok kézmosási lehetőségeiről is gondoskodnak a pályaudvarokon, és járványveszélyes időszakban a fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében akár le is szállíthatják az olyan személyeket a menetrendszerinti járatokról, akik a többi utas egészségét veszélyeztető fertőző betegségben szenvednek. Fontos szerep jut a szájmaszkoknak és kesztyűknek is a fertőzés terjedésének megakadályozásában: ezeket a kiegészítőket az egyes vállalatok minden olyan dolgozónak biztosítják, akik utasokkal kerülnek kapcsolatba.

Folyamatos a tájékoztatás járvány esetén

A védőoltások és különféle higiéniás óvintézkedések mellett az ÁNTSZ és a foglalkozás-egészségügyi szakszolgálat jelzése alapján friss információval is ellátják a busztársaságok a dolgozókat, akik így értesülhetnek a járványos időszakban az aktuális helyzetről és teendőkről. Számos helyen nem csupán a vállalatok kollégáit, de az utazóközönséget is tájékoztatják, és plakátokon hívják fel figyelmet az influenza elleni védőoltás fontosságára, valamint azokra az óvintézkedésekre – például a gyakori szappanos kézmosásra, a zsebkendőbe való tüsszentésre és köhögésre, a maszkok, kesztyűk és fertőtlenítő kendők használatára –, amelyet a szakemberek pandémia idején kifejezetten ajánlanak a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében.