Hírek – Influenza Blog

Influenza és kézhigiénia – A helyes kézmosás fontossága!

2016-03-31 | 08:41 Egyéb Hírek Influenzaellenes Tudástár

A megfelelő kézmosás a fertőzések elkerülésében elengedhetetlen. Kutatások szerint kézfejünkkel az orrunkat, arcunkat óránként legalább 6 alkalommal érintjük meg, de megfelelő és rendszeres kézmosással csökkenthető a fertőző betegségek esélye. Tovább →


Gyulladáscsökkentés és köhögéscsillapítás – Mézzel és gyógynövényekkel

2016-02-29 | 17:17 Hírek Influenzaellenes Tudástár

A népi gyógymódok közül talán a méz alkalmazása, gyógyhatása az egyik legismertebb. Jótékony hatásai számos megbetegedéskor jelentenek enyhülést a tünetekben. A természet azonban további lehetőségeket nyújt számunkra gyógynövények, gyümölcsök formájában, hogy a mézzel együtt alkalmazva megfázás és influenza idején segítségünkre legyenek.

Tovább →


Ukrajnában már tombol az influenza

2016-02-15 | 13:34 Hírek

Ukrajnában már több mint 200 halálos áldozata van az idei influenzajárványnak, a fertőzés terjedése tavaly szeptember vége óta tart. Csak az elmúlt néhány napban majd’ háromezren betegedtek meg a vírusfertőzésben és kerültek kórházba, a betegek fele kiskorú.

Az ukrán egészségügyi minisztérium adatai alapján a 19 ukrajnai megyéből 11-ben, illetve a fővárosban, Kijevben érte el a megbetegedések száma a járványos szintet.


Egészséges táplálkozással az influenza ellen

2016-02-15 | 13:27 Hírek

Amikor beköszönt az influenzaszezon, jóval nagyobb mennyiségben fogyasztunk különböző vitaminokat, hogy megelőzzük a betegség kialakulását, pedig nemcsak vitamin készítményekkel, hanem megfelelő táplálkozással is erősíthetjük immunrendszerünket. Íme néhány dolog, amit a megelőző, immunerősítő étrendről tudni érdemes!

Télen nehezebb friss gyümölcsökhöz, zöldségekhez jutni, de szerencsére ilyenkor is rendelkezésünkre áll sokféle vitamindús élelmiszer. Ha gyümölcsöknél maradunk, máris ott van például a magas C-vitamin tartalmú narancs és citrom, mely gyümölcsöket ilyenkor szerezhetjük be a legnagyobb mennyiségben, nálunk ilyenkor van ‘szezonja’. Az influenza megelőzésében a C-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik, pótlása ilyenkor elsődleges feladat, fogyasztása élelmiszer, vagy vitamin formájában az átlagosnál akár kicsit nagyobb mennyiségben is javasolt. Sok C-vitamint tartalmaz a narancs és a citrom mellett a savanyú káposzta, az alma, cékla, sárgarépa, vöröshagyma és fokhagyma is.

Emellett szintén fontos a D-vitamin pótlása, ugyanis sok esetben ennek hiánya is okolható a betegség kialakulásáért. Sok D-vitamint tartalmaznak a különböző halfajták – tonhal, hering, ponty, csuka, lazac -, illetve a gombák, állati eredetű élelmiszerben pedig a tojássárgájában, tejben, vajban és belsőségekben- például májban – található nagy mennyiségben.

Hatékony lehet a megelőzésben a spenót, vörös húsok, csirke, krumpli fogyasztása: a spenót folsavat, A és C vitamint, a vörös húsok és a csirke vasat és cinket, a krumpli szintén vasat és C-vitamint tartalmaz. A paradicsomban, zöldsalátában fontos antioxidánsok vannak, ezek fogyasztásával mind sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. A kávé szerelmeseinek jó hír, hogy mivel a szervezetünkben antihisztaminként viselkedik, ilyenkor ezzel is jót tehetünk egészségünknek.

Fontos megemlíteni, hogy influenzaszezonban még kevésbé javasolt a cukros ételek fogyasztása, ugyanis a cukor egyfajta nyugtatóként hat az immunrendszerre, ezzel csökkentve annak hatékonyságát.


Hasznos tippek, hogy idén elkerülje az influenzát

2016-01-04 | 11:57 Egyéb Hírek

Ha nem oltatja be magát az influenza ellen, néhány egyszerű higiéniai szabály betartásával is sokat tehet a betegség elkerülése érdekében, ezek a következők:

1. Ügyeljen a kezei tisztaságára: gyakran mosson kezet meleg, szappanos vízzel, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás, zsebkendő használata után. Mosson kezet mielőtt a szeméhez, orrához vagy szájához nyúlna!

2. Használjon eldobható papírzsebkendőt, amit használat után dobjon – lehetőleg zárt – szemetesbe.

3. Köhögéskor, tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája, orra elé, ha az nincs kéznél, akkor se a tenyerébe, inkább könyökhajlatba köhögjön vagy tüsszentsen.

4.  Influenzajárvány idején ha lehetséges kerülje a kézfogást és a puszit.

5. Otthon és a munkahelyén is gyakran és alaposan szellőztessen.

6. Rendszeresen tisztítsa azokat a használati tárgyait, amelyeket mások is használnak: pl. az asztalát, számítógépe billentyűzetét.

7. Influenzajárvány idején lehetőség szerint kerülje a zsúfolt, zárt helyeket.

Forrás: egeszseg.hu


Házi praktikák az influenza ellen! – Előzzük meg!

2016-01-01 | 00:00 Egyéb Hírek Influenzaellenes Tudástár

Kutatások szerint életünk során 2,5 évet töltünk megfázással, influenzával, így egyáltalán nem mindegy, hogy ezt az időszakot mennyire tudjuk megfelelő prevencióval lerövidíteni.
Mit tehetünk azért, hogy megelőzzük a fertőzéseket?

Először is figyeljünk oda magunkra, gyermekünkre, családunkra!Öltözködjünk rétegesen az influenza és az azt megelőző időszakokban.
A fertőzés terjedésében elkerülhetetlen a megfelelő kézhigiénia. A helyes kézmosásról blogunkon további információkat olvashat. Fertőtlenítsük a gyakran érintett felületeket, úgy mint a számítógép klaviatúrája, kilincsek, játékok, csapok felülete,  asztal felületek,  villanykapcsolók, wc ülőke.
Fogyasszunk magas vitamintartalmú gyümölcsöket, zöldségeket, amennyiben lehetséges a vitaminpótlást idénygyümölcsökből oldjuk meg.
Tüsszentéskor / köhögéskor használjunk zsebkendőt, amit a használatot követően dobjunk ki. Zsebkendőhasználat után is ajánlott az alapos kézmosás.
A helyiségben, ahol időzünk szellőztessünk.
Amennyiben tehetjük, használjunk antibakteriális kézfertőtlenítő gélt.
A téli hónapokban pótoljuk a D-vitamint vitamin kiegészítőkkel.
Ha beteg emberrel találkozunk tartsunk megfelelő távolságot és a találkozás után azonnal mossunk kezet!
Amennyiben mégis a betegség tüneteit tapasztaljuk magunkon, maradjunk otthon, hogy ne fertőzzük meg a közösséget.
Egyetlen influenzás ember tüsszentése alkalmas arra, hogy a vírussal az egész helyiséget beterítse, de a tüsszentő, köhögő személy váladékkal szennyeződött keze is veszélyt jelenthet a közösség számára. Egy kutatás szerint az influenzavírus akár 5-10 percig is életképes maradhat, ezért a megelőzésre vonatkozó tanácsokat érdemes megfogadni!


Már kérhető a védőoltás a háziorvosoknál

2015-11-13 | 14:05 Egyéb Hírek

A háziorvosoknál már elérhető az influenza elleni oltóanyag, vagyis a vírussal szembeni a leghatékonyabb védekezési mód – közölték az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) közös budapesti sajtótájékoztatóján 2015. november 12-én csütörtökön.

Dánielisz Ágnes, a tisztifőorvosi hivatal járványügyi főosztályvezető főorvosa kiemelte, hogy az influenza cseppfertőzéssel terjed oly módon, hogy a nagyobb nyálcseppek leülepednek a tárgyakra -például a buszok kapaszkodóin- ahol a vírus akár nyolc órán keresztül is életben maradhat. Ezért kiemelten fontos a köhögési, tüsszögési etikett betartása: mindig legyen nálunk zsebkendő, amit használat után lehetőleg azonnal dobjunk zárt szemetesládába, valamint gyakran és alaposan mossunk kezet.

Tovább →


Mutálódott az influenzavírus

2015-10-27 | 10:42 Egyéb Hírek

Ismeretes, hogy az influenzavírus az egyik legváltozékonyabb vírusfajta, képes nagy mértékben is megváltoztatni a szerkezetét, éppen ezért a szakemberek minden évben ajánlják a szezonális oltóanyag beadatását. Az influenza általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul, de súlyos szövődményekkel is járhat, akár halálhoz is vezethet sajnos, ezért nem szabad lebecsülni.

Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főorvosa elmondta, hogy tavaly új törzs jött lére, ez okozta a 2014/2015-ös szezon több megbetegedését, a nagyobb járványt, mert a lakosság nagy része védtelen volt a mutálódott vírussal szemben. Hasonló járvány zajlott le 2009-ben Mexikóban vagy Kínában, amikor a H7N9-es vírusban génkicserélődés történt. Ha valaki megfertőződik az influenza valamelyik vírustörzsével, a szervezetében immunválasz alakul ki, de ez már nem védi meg egy másik fajta influenzavírussal szemben. Ezért kell minden évben más vírustörzseket használni az oltóanyaghoz is.

Tovább →


Az egészségügy a migrációs nyomás mellett is felkészült az influenzaszezonra

2015-10-06 | 11:05 Egyéb Hírek

Az egészségügy a migrációs nyomás mellett is felkészült az influenzaszezonra, és a migránsok is jogosultak az egészségügyi ellátórendszer igénybevételére, ha együttműködnek a hatóságokkal – mondta Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos az MTI-nek.

A tiszti főorvos tájékoztatása szerint a Magyarországra jellemző éghajlaton természetes jelenség, hogy ősszel, a hűvösebbre forduló időjárással együtt megszaporodhatnak a meghűléses, influenzaszerű megbetegedések, emiatt kockázatnak vannak kitéve azok a bevándorlók, akiknek az immunrendszere legyengült, illetve nem tudnak megfelelő ruházattal védekezni a hideg ellen. Ez az oka annak, hogy körükben a felsőlégúti megbetegedések száma a hideg idő beálltával növekedhet. Az illegális bevándorlók jogosultak igénybe venni a magyar egészségügyi ellátórendszert, ennek azonban feltétele, hogy együttműködjenek a magyar hatóságokkal – jelentette ki. Októberben és novemberben várhatóan növekedni fog az influenzaszerű megbetegedések száma, ám erre a magyar orvosok és az egészségügyi ellátórendszer is felkészült – tette hozzá Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos.

Tovább →


Végéhez ért az elmúlt évek legkomolyabb influenzajárványa

2015-03-26 | 11:29 Egyéb Hírek

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentése szerint a múlt héten, március 16-22. között 13 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, vagyis 34 százalékkal kevesebben, mint az azt megelőző héten.
Az említett időszak alatt a fővárosban és tizenhét megyében csökkent, két megyében – Fejér és Somogy megyében – pedig változatlan maradt az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága Pest, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád  és Veszprém megyében pedig a legalacsonyabb. A fővárosban és négy megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar és Pest megyében – diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenza megbetegedést. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az említett időszakban nem érkezett jelentés. Az országosan regisztrált betegszám a járványos küszöb alá csökkent, így 2015-ben a 3. naptári héten kezdődött országos influenzajárvány a 12. héten befejeződött.

Tovább →